Als tinnitus coach richt ik me op het begeleiden van vrouwen om te leven met tinnitus, zodat ze weer rust in hun hoofd ervaren, geen angstaanvallen meer hebben, een goede nachtrust hebben en gewoon weer kunnen genieten van het leven. Maar vaak merk ik dat er veel misvattingen bestaan over deze aandoening. In deze blogpost wil ik drie van de grootste mythes rond tinnitus ontkrachten, zodat we een beter begrip kunnen krijgen van deze uitdagende aandoening en hoe ermee om te gaan.
1. Tinnitus is Zeldzaam
Een van de meest voorkomende misvattingen over tinnitus is dat het een zeldzame aandoening is die slechts een klein aantal mensen treft. Dit is verre van waar. Tinnitus is eigenlijk verrassend aanwezig en wordt in België door 1 op 5 volwassenen ervaren (In Nederland is dit zelfs 10-15%!). Het komt voor bij mensen van alle leeftijden. Een alarmerend groeiende groep zijn kinderen, waarvan 1 op 10 een pieptoon ervaart. Tinnitus is een van de meest voorkomende oorklachten.
Ongeveer 5% van de mensen met tinnitus klachten geeft aan hier zo door getroffen te worden dat hun levenskwaliteit negatief beïnvloed wordt zoals onder andere depressie, concentratiestoornissen, en slaapproblemen. Veel mensen voelen zich bovendien geïsoleerd of angstig door hun tinnitus. Het is cruciaal om te onthouden dat, als je last hebt van oorsuizen, je zeker niet alleen bent. Er zijn veel anderen die met dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden. En meer nog: er zijn daadwerkelijk hulpmiddelen en strategieën beschikbaar om ermee om te gaan.
2. Tinnitus is Altijd het Gevolg van Gehoorschade
Een andere veelvoorkomende misvatting is dat tinnitus altijd wordt veroorzaakt door gehoorschade. Hoewel blootstelling aan hard geluid een belangrijke oorzaak van tinnitus kan zijn, is het niet de enige factor. Tinnitus kan ook worden veroorzaakt door stress, medicatie, hoofdletsel, de ziekte van Ménière en andere gezondheidsproblemen.
Tinnitus is geen ziekte, maar een symptoom van een onderliggend probleem. Het is daarom belangrijk om de onderliggende oorzaak van je tinnitus te begrijpen om zo effectieve behandelingen te kunnen verkennen. Soms kan het aanpakken van de onderliggende gezondheidsproblemen of het verminderen van stress de symptomen van tinnitus helpen verminderen.
3. Er is Geen Behandeling voor Tinnitus
Misschien wel de mythe die mij ook als tinnitus patiënt het meest getroffen heeft, is het wijdverspreide idee dat er geen behandeling is voor tinnitus, dat er niets valt aan te doen en dat je er gewoon mee moeten leren leven. Hoewel tinnitus een complexe aandoening is zonder definitieve genezing an sich, zijn er wel degelijk behandelingen en managementstrategieën beschikbaar om de last die je hebt te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Er is wel degelijk iets te doen aan je oorsuizen. De meest doeltreffende behandeling, of combinatie van behandelingen, is afhankelijk van de specifieke oorzaak van je tinnitus, je levensstijl, de mate van last die je ondervindt etc.
Conclusie
Er circuleren heel wat misvattingen rond oorsuizen. Door deze mythes te doorbreken en een beter begrip te krijgen van de realiteit van tinnitus (wat is het, hoe behandelen, hoe voorkomen, …), wil ik juiste info verspreiden over tinnitus zodat iedereen met tinnitus klachten zich gesteund voelt en effectiever leert omgaan met hun symptomen.
Als tinnitus coach sta ik klaar om vrouwen te begeleiden bij het vinden van rust en kalmte te midden van hun tinnitus. Samen werken we aan coping-strategieën, het verkennen van behandelingsopties en het herwinnen van de controle over je leven, zodat je weer kan genieten van elke dag.